Što je proljeće bez maslačka?


Lišće maslačka po vitaminskom bogatstvu nadmašuje čak špinat i rajčicu.

Sadrži vitamine A, B2, C, D i G, te minerale kalij, natrij, kalcij, fosfor i željezo.
Kao moćan diuretik, blagotvoran je za bubrege i mokraćne organe.
Osim što ima diuretska svojstva, potiče stvaranje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje kolesterol.




Zbog brojnih hranjivih tvari koje sadrži, lišće maslačka preporučuje se kao dodatak prehrani za trudnice i žene u postmenopauzi.Možete ga koristiti poput špinata - dodati u salatu, umak, tijesto, rižu, juhu. Možete od njega napraviti zeleni kašasti sok.
Cvjetove maslačka možete pohati ili dodavati salatama, dok neotvorene pupoljke konzervirati poput kapara.
Lišće maslačka najbolje je sakupljati u proljeće, kad još nema gorkog soka.
Cvjetovi se beru za sunčanog vremena, najbolje oko podneva kad su svi cvjetovi otvoreni.
Od cvjetova ove biljke dobiva se sirup, kojeg ponekad nazivaju i medom, zbog njihove sličnosti u strukturi.
Taj sirup čisti i jača krv i probavu, a pomaže i kod kašlja.
Maslačak se koristi za liječenje bolova u mišićima, gubitka apetita, uznemirenog trbuha, bolova u zglobovima, ekcema i modrica. Također povećava proizvodnju urina i služi kao laksativ za povećanje pokreta crijeva.


Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi